Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και ειδικούς διαφόρων επιστημονικών πεδίων που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν σε γενικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ειδικά σχολεία και σε ιδρύματα/κέντρα αποκατάστασης ατόμων με τύφλωση.
Για να διδάξει κάποιος εκπαιδευτικός την μπράιγ σε έναν μαθητή με οπτική αναπηρία, απαιτούνται γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί:α) να διαβάζει και να γράφειτηνμπράιγκαιβ) να διδάξει τηνμπράιγ σε μαθητές με οπτική αναπηρία.
Αυτός ο στόχος, είναι διαφορετικός από την απλή εκμάθησηγραφής και ανάγνωσης του κώδικα μπράιγ και δεν καλύπτεται από κάποιο άλλο πρόγραμμα στη χώρα αυτή τη στιγμή. Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού, είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων για τη διδασκαλία της μπράιγ σε μαθητές με οπτική αναπηρία.
Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες σε αυτό, γνώσεις αναφορικά με την γραφή και ανάγνωση της μπράιγ, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν με επιτυχία στην εκπαίδευση και υποστήριξη των μαθητών με τύφλωση στα γενικά και ειδικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΕ, ΣΜΕΑ, ΕΕΕΕΚ) και σε ιδρύματα/κέντρα αποκατάστασης ατόμων με τύφλωση.
Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ παρέχει βεβαίωση πιστοποίησης γνώσης της Ελληνικής Γραφής Brailleσύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία(Υπουργική Απόφαση 61048/Ε2/2017 – ΦΕΚ 1239/Β/10-4-2017). Οι βεβαιώσεις πιστοποίησης επάρκειας της γραφής Braille χορηγούνται μόνο από α) το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), β) το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille», γ) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille».
Στην πράξη το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε όσες/ους έχουν ήδη την πιστοποίηση στη μπράιγ και επιθυμούν να αποκτήσουν γνώση σε ένα υψηλότερο επίπεδο, που αφορά κυρίως στη διδασκαλία της μπράιγ και σε θέματα αξιολόγησης.
Οι μαθησιακοί στόχοι του προγράμματος είναι:
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 70 ώρες οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
Δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα πατώντας το κουμπί “ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ”, συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ